رییس دفتر رییس جمهوری با بیان اینکه ارتباطی با دولت جدیدآمریکا نداریم، گفت: وزارت خارجه این آمادگی را دارد که در شرایطی که آنها سر میز مذاکره حاضر شوند، ایران هم با سناریوهای مختلف وارد بحث شود.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محمود واعظی روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیات دولت و در جمع خبرنگاران درباره ارزیابی دولت از رفتار دولت بعدی آمریکا درباره برجام گفت: دولت جدید آمریکا دو ماه دیگر کار خود را آغاز خواهد کرد ما هم ارتباط آنچنانی نداریم که بخواهیم ارزیابی از این صحبتها داشته باشیم.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: هم بایدن و هم معاون ایشان خانم هریس بارها در سخنرانیهای انتخاباتی خود گفتند که ما به برجام برمی گردیم و این توافقی بوده که ما برای آن خیلی کار کردیم و آن را به نفع صلح جهانی و منطقه میدانیم. از طرف دیگر موضع ما همیشه این بود که برجام توافق جامعی است و همه اعضا باید متعهد به چیزی باشند که امضا کردند. اگر عضوی متعهد نباشند عملاً ما هم نمیتوانیم متعهد باشیم، به همین دلیل ما برای کاهش تعهدات خود ۵ گام برداشتیم.
اهم صحبتهای او به نقل از ایرنا از این قرار است:
* اگر روزی همه اعضای برجام به تعهدات اصلی خودشان برگشتند ما هم به تعهداتمان برمی گردیم؛ هنوز نمیدانیم در میز مذاکره چه مسائلی مطرح شود اما میدانیم که وزارت خارجه این آمادگی را دارد که در شرایطی که آنها سر میز مذاکره حاضر شوند، ایران هم با سناریوهای مختلف وارد بحث شود.
* اصل این که تحریمها برداشته شوند و در زندگی مردم گشایشی ایجاد شود، وظیفه ماست و ما باید برای رفع تحریم، گامهایی را برداریم بدون اینکه بر اصول کشور و نظام و نکاتی که مقام معظم رهبری فرمودند، خدشهای در آن وارد نشود.
* به هر حال امیدواری هایی بین مردم به وجود آمده اما برخی از همین الان و به دلیل مسائل انتخاباتی که در سال ۱۴۰۰ اتفاق می افتد، مردم را مایوس می کنند، که ما آن را درست نمی دانیم. این رفتارها علاوه بر اینکه داخل کشور مردم را مایوس میکند آدرس غلط هم به بیرون از کشور میدهد.
* از گروهها میخواهم اجازه دهند تا مسیر درست شود طی شود ؛ دولت از سال ۹۲ تا به امروز هیچگاه خودسر هیچ تصمیمی نگرفته و تمام تصمیمات گرفته شده با هماهنگی مراجع ذیربط بوده و بر اساس نظر آن مراجع عمل کردیم.
*{ در پاسخ به سوالی درباره لایحه بودجه} همواره در این ایام سازمان برنامه و بودجه تقریباً با هماهنگی که با دستگاههای مختلف دولت انجام داده، کلیات پیشنهاد خودی را برای طرح به دولت میآورد.
* امروز خوشبختانه کلیات بودجه در دولت مطرح شد و موارد بسیار خوبی که به هرحال همواره جزو تاکیدات رهبر انقلاب بوده و جزو سیاستهای اساسی دولت بوده لحاظ شده است.
*در این بودجه سعی شده به معیشت مردم و موضوع فقر مطلق توجه شود. سال آخر دولت است و حتی ما برخی از برنامهریزی که انجام داده بودیم به دلیل فشارهای تحریم و اقتصادی که بر روی مردم بود نتوانستیم درباره فقر مطلق کاری که میخواستیم انجام دهیم.
* این موضوع در ارتباط با سیاست توسعهای ما بوده که امیدواریم مقداری بتوانیم با توجه به تجربیاتی که در تحریم کسب کردیم و تغییراتی که در شرایط جهانی وجود دارد گشایش بهتری برای کارهای توسعهای به وجود بیاید.
* البته سیاست همواره همان سیاست گذشته یعنی بخش جاری بودجه، بدون اتکا به نفت است ولی در ارتباط با سیاستهای توسعهای و سرمایهگذاری و برای اشتغال و سرمایهگذاری در بخشهای مختلف زیربنایی هرچه بتوانیم نفت بیشتری بفروشیم.
* قرار بر این شد براساس رهنمودهای که رییسجمهوری و اعضای دولت دادند سازمان برنامه و بودجه تا شنبه بعد روی این رهنمودها کار کند و از صبح یکشنبه و بعد از ظهر با رعایت پروتکلهای بهداشتی جلسه تشکیل دهیم.
* البته همانطور که میدانید که هفته بعد تهران قرمز و تعطیل است و در جلسه دولت تعداد افراد نمیتواند بیشتر از ۱۵ نفر باشد و ما اینگونه پیش میرویم.
*{ در پاسخ به سوالی درباره موضعگیری دولت در جلسه امروز درباره انتخابات آمریکا} سیاست نظام و سیاست دولت و سیاست جمهوری اسلامی ایران نسبت به آمریکا تغییر نکرده است. ما یک سیاست داشتیم که همان سیاست نظام است و مورد نظر و تایید رهبر انقلاب اسلامی است. در این دولت، در دولتهای دیگر و دولت آینده و از طرف دیگر در خود آمریکا، هر کس بر سر کار بیاید، به این معنی نیست که ما سیاست خودمان را تغییر میدهیم.
* بحثی که رییس جمهوری داشتند، پیام به ملت ایران است که گفتند ما از همه امکانات و تلاش خودمان استفاده میکنیم که پولهای بلوکه شدهای که در کشورهای مختلف هست را برای رفاه و معیشت مردم آزاد کنیم و به دنبال این هستیم که صادرات نفت را افزایش و بازارهای صادراتی خود را گسترش دهیم. ما به دنبال این هستیم ارز را به قیمت واقعی خودش برسانیم.
* از نظر ما الان قیمت ارز در اثر فشارهای آمریکا و جنگ روانی که علیه کشور و اقتصاد ما راه انداختند، اینگونه افزایش یافته است. بنابراین قیمت واقعی ارز این نیست و باید سر جای خود بیاید.
* لذا بحث رییس جمهوری با توجه به تحلیلی از شرایط بینالملل و مطالبی که ۱+۴ مطرح کردهاند، این است که زمانی که در تحریم بودیم، اتکای ما بر ملت ایران، صنعتگران، بازرگانان تولیدکنندگان و شرکتهای دانشبنیان بوده و اتکای ما بر این بوده که روی پای خودمان بایستیم و بتوانیم همه نیازمندیهای خود را تامین کنیم و تابآوری کشور را از نظر صنعتی و اقتصادی افزایش دهیم. البته این به این معنا نیست که ما همزمان که این خط را دنبال میکنیم از تمام امکانات مان برای اینکه این تحریم و فشار برداشته شود استفاده نکنیم.
* ما تحریم را برای خود افتخار نمیدانیم. اینکه بتوانیم متکی به مردم و به داخل باشیم آن را افتخار میدانیم. لذا اگر هم بخواهیم تحریم را برداریم، هدف ما این است که صنعتگران و تولیدکنندگان راحتتر بتوانند کالاهای خود را صادر کنند، بازارهای بهتری به دست بیاوریم و بتوانیم مشکلات مردم را حل کنیم.
* این دولت ماههای آخر خود را میگذراند، مهم این است که اگر ما تمام تلاشمان را انجام دهیم که تحریم برداشته شود، دولت بعدی که بر سر کار بیاید همه وقت و توانش را برای برنامهریزی برای توسعه چهارسال بدون تحریم خود انجام دهد. لذا ما فکر می کنیم همین طور که ما ادامه دهنده دولت قبل بودیم دولت بعد هم ادامه دهنده این هست و ما وظیفه خود میدانیم هر آنچه میتوانیم برای خدمت رسانی بهتر دولت بعد فراهم کنیم.
*{ در پاسخ به سوالی درباره حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی} همانطور که آقای رییس جمهوری به مردم قول دادند ما از فروردین تا آخر امسال ارز ۴۲۰۰ تومانی و کالاهای آن را تامین کردهایم.
*ما قسمت قابل توجهی از همین کالاها را با ارز ۴۲۰۰ تومان تأمین کردهایم و خریدهایمان برای ماههای آینده را انجام دادیم آنچه که بهصورت محکم میتوانم بیان کنم این است که امسال ما با ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاها را تامین میکنیم.
*ما باید سیستم توزیع را درست کنیم و جلوی واسطهها را بگیریم؛ دلیل اینکه ارزی که الان ۲۵ هزار تومان است ما ۴۲۰۰ تومان میدهیم و دولت بقیه این ارز را از جیب خود میدهد این است که کالا ارزان بهدست مردم برسد. وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بقیه دستگاهها باید سیستم توزیع را طوری درست کنند که کالاهایی که با ارز ۴۲۰۰ تومان خریداری میشود، به مصرفکننده برسد.
*{ در پاسخ به سوالی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر مخالفت رییس جمهوری با تعطیلات دو هفتهای}رییس جمهور هیچ زمانی با تعطیلی دو هفته ای مخالف نبودند. در ۹ ماههای اخیر در تمام جلساتی که مربوط به کرونا بوده رییس جمهوری حضور داشتند و تمام طرحهایی که وزارت بهداشت از نظر پزشکی و تخصصی آماده کردند و در کمیته اجتماعی، انتظامی و امنیتی در وزارت کشور، اعضا تشخیص دادند که این طرح قابل اجرا است، رییس جمهوری با آن طرحها موافقت کردند.
*طرح جامع تعطیلی که از روز شنبه اجرا می شود، بعد از ظهر روز چهارشنبه این طرح را فرستادند و روز پنجشنبه در جلسه روسای کمیتهها مطرح شد. معمولا جلسات روسای کمیتهها دو ساعته است ولی در این جلسه به مدت دو ساعت و نیم فقط ابعاد این طرح بررسی شد. مطالبی که از قول رییس جمهوری در این جلسه منتشر شده استقبال از این طرح بوده است.
*بعد از اینکه در جلسه روز پنجشنبه روسای کمیتهها این طرح مورد بررسی قرار گرفت، در دستور جلسه ستاد ملی روز شنبه قرار گرفت.
*روز شنبه تمام وقت جلسه ستاد ملی را به این طرح اختصاص دادیم و در آن جلسه هم رییسجمهور در صحبت زنده تلویزیونی از این طرح استقبال و جزییات طرح را اعلام کردند. من نمیدانم که این حرفها از کجا درمیآید.
*بحثی درباره استعفای وزیر بهداشت مطرح نبوده و خود ایشان هم از این موضوع اطلاع نداشتند، گروههایی در کشور هستند که همیشه یا مخالف یا موافق هستند، بالاخره این دولت هم مخالف و موافق داشته است زمانی بیشتر و زمانی هم کمتر بوده است.
*ظاهرا اینکه در اتاق فکری چیزهایی را طراحی کرده و حدس می زدند که بتوانند تعطیلی دو هفتهای را چماقی برای فشار به رییسجمهوری تبدیل کنند که موفق هم نبود.
* من خودم در جریان کارها بودم. بین آقای نمکی و رییسجمهوری و دیگران هیچ مشکلی نبود و طرح ها خیلی خوب بحث شد، همه بحثها هم مکمل همدیگر بود. همه ما اعتقاد داریم که باید هر کاری که میتوانیم انجام دهیم تا زنجیره بیماری کرونا قطع شود.
موضوع کرونا را سیاسی و جناحی نکنیم
* هیچ ایرانی و هیچ مسوولی از افزایش تعداد فوتیها خوشحال نمیشود و اگر کسی عاطفه و انسانیت داشته باشد نمیتواند تحمل کند و باید همه زندگی خود را بگذارد که جان هموطنان شان به نوعی حفظ شود.
* این اتاق فکرها تا امروز میگفتند چرا رییسجمهور دو هفته تعطیل نمیکند و وقتی دیدند رییس جمهور خودش پیش قدم بود و نقشه آنها نگرفت، میگویند حالا که دو هفته تعطیل میکنید کسانی که آسیب میبینند و زندگی شان دچار مشکل میشود برای آنها چه میکنید. در حالی که برای آنها هم فکر کردیم.
* از هفته گذشته همزمان که طرح تعطیلی دو هفتهای را بررسی میکردیم، میدانستیم تعطیل می کنیم، حقوقبگیران و کارمندان حقوقشان را میگیرد اما کسی که مغازهاش را تعطیل میکند هم باید باید خرج خانواده و هم اجاره مغازه اش را بدهد بنابراین باید برای آنها فکر کنیم. رییس جمهور دستور دادند همزمان کمیته اقتصادی در این زمینه کار کند.
* سازمان برنامه بودجه و هم کمیته اقتصادی پیشنهاداتی آورده که هر دو پیشنهاد در جلسه روز پنجشنبه بررسی و روز شنبه در ستاد ملی نهایی میکنیم بنابراین برای آنها هم فکر کردیم.
* موضوع ستاد ملی و کرونا را نباید سیاسی و جناحی کنیم و نباید جایی برای تسویه حساب باشد. جایی است که باید دست به دست هم بدهیم و برای مردم که جانشان به خطر افتاده کار انجام دهیم.
*{درباره طرح الزام دولت به تامین یارانه کالاهای اساسی و این که نمایندگان منابع آن را فروش اموال دولتی پیش بینی کرده اند} چند ماه قبل خودمان در دولت تصویب کردیم که این اموال به فروش برسد. برای این که ما بتوانیم از این طریق محدودیتهای بودجه را جبران کنیم.
کار شورای نگهبان درست بود/ اموال دولتی فروش نمیرود
* با توجه به شرایط اقتصادی این اموال به فروش نمی رود، بنابراین فرق نمیکند که چه برای یارانه باشد چه برای هر کار دیگر. بنابراین نمیتواند منبع جدیدی برای پرداخت یارانه حمایتی باشد.
*اگر منبعی باشد دولت خودش پیش قدم است؛ دولت علاوه بر پرداخت یارانه از روزی که کرونا آمده در ۹ ماهه گذشته برای ۶۰ میلیون نفر هرماه بستههای معیشتی پرداخت کرده. یک میلیون تومان به حدود ۲۳ میلیون خانوار پرداخت کرده است. موارد دیگری هم بود که یک ماه و یک دوماه پرداخت کردیم. بنابراین دولت دنبال این کار است و دغدغه معیشت مردم را دارد اما حتما باید منابع تامین شود.
*در زمینه اموال دولتی منبع جدیدی نیست و اگر بود حتما چیزی که خودمان تصویب کرده بودیم آن را استفاده می کردیم. بنابراین کاری که شورای نگهبان کرد، کار دقیق و درستی است و ما باید حتما منبع جدیدی پیش بینی کنیم.
درحال تکمیل….
216216
403
Forbidden
Access to this resource on the server is denied!